Főszerepben az oregano

 2013.06.05. 08:15

A hét elején három receptet ígértem, így most ez a bejegyzés kissé hosszabbra fogy nyúlni, mint az eddigiek.

Házi készítésű paradicsomos szalámis pizza

P1010013_1.JPG

Tészta:

40 dkg fehér tönkölyliszt

1 dl tej

1 kávéskanál cukor

1/2 csomag friss élesztő

1 dl olaj - én házi készítésű fűszerolajat szoktam használni

meleg víz

Öntet:

Ha nincs a fagyasztóban már házi szószom, akkor az egyszerűsített változat következik.

natúr sűrített paradicsomszósz

4 nagy ág oregano megmosott levelei

kevés só, és gyümölcscukor

3 gerezd fokhagyma lereszelve

1 kávéskanál szárított borsikafű

Feltét:

10 dkg szalámi

1 csomag paprikával töltött olajbogyó

3 kis fej hagyma apróra vágva

20 dkg gomba

15 dkg sajt lereszelve

az élesztőt felfuttatom a cukros meleg tejben, majd a liszthez adom, és hozzáöntöm a fűszeres olajat és egy nagy csipet sót dobok rá. Szeretek kézzel tésztát dagasztani, de ha vendégeket várok, vagy vacsorára készül a pizza, akkor inkább a robotgépre szavazok. dagasztás közben hozzáadom a langyos vizet, hogy rugalmas, kissé lágy tésztát kapjak. Legalább 5 percig dagasztom a géppel. Amikor már az edény falától is szépen elválik a tésztám, kiveszem, és kézzel még egyszer alaposan átgyúrom. Kilisztezem a tálat, visszateszem a tésztát, megszórom lisztel, letakarom, és a konyhapulton hagyom 30 percre kelni.

Ezalatt begyújtom a sütőt 180 fokra. Ha csak most fogok a feltéthez, van időm mindent előkészíteni. De én általában már előző este felvágok és lereszelek mindent, így marad időm az apróságokra - macskát ledobni a gyerek takarójáról, összepakolni az aknamezőt, amit a lányom a körém hordott, majd a galádkodást megtorlandó alaposan megcsiklandozni a kis gengsztert.

Ha előző nap lusta voltam, akkor hagyma pucolás, aprítás, és bőgés következik, majd a megmosott gombát felszeletelem.

Ha elfogyott a házi paradicsomszószom, - mint most is - akkor a sűrített paradicsomot elkeverem egy kevés vízzel, beleaprítom az oregano leveleket, picit sózom, hozzáadom a gyümölcscukrot és a borsikafüvet és beleforgatom.

Végül lereszelem a sajtot.

30 perc múlva a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, majd a sütőlap méretére nyújtom. Nem szoktam kerek pizzát sütni. Kövezzenek meg érte, de én szeretem, ha a sütőlap minden négyzetcentiméterét beborítja az illatos pizza.

A sütőlapra szilikonos sütőpapírt teszek, rá a kinyújtott tészta, erre már percek alatt rá lehet kenni a paradicsomszószt. Ráhalmozom a hagymát és a gombát, megdobálom olajbogyóval, elosztom rajta a reszelt sajtot - ha van itthon füstölt sajtom, 5 dkg bőven elég, hogy egy kis plusz ízt csempésszek az olvadó sajtba. Elosztom a sajt tetején a szalámi szeleteket, és már mehet is a sütőbe.

Bevallom, sosem nézem az órát, így nem igazán tudok pontos időt mondani, de kb. 15 perc múlva már mindenki a sütő előtt toporog, olyan isteni illatfelhő gomolyog ki az ajtó mögül. Én csak azt lesem, hogy mikor kezd kissé megpirulni a sajt, és a szalámi.

P1010003.JPG

Ezután már csak féken kell tartani a családot, hogy kicsit kihűlhessen a pizza. Nem tart sokáig elkészíteni, de még ennél is gyorsabban tüntetik el a tálcáról.

Ha a kisgyerek, már magabiztosan rág, nyugodtan engedjük, hogy lopjon a nagyok tányérjáról. Akár apró falatokra is vághatjuk, mivel nincs benne csípős fűszer. Egyedül a gomba az amit még 3 éves koráig ne adjunk. Ezt egyszerűen kerüljük ki, amikor a gyereknek vágunk pár falatot.

Cukkínis répa köleságyon

P1010004.JPG

3 db zsenge cukkíni

3 friss sárgarépa

1 szál pasztetnák

1 nagy fej hagyma

2 ág friss kakukkfű

2 kis ág friss rozmaring

1 pohárnyi (2 dl) hántolt köles

6 dl víz

só, olaj

A paradicsomsalátához:

3 hosszú ág friss oregano

1 kg paradicsom

1 nagy fej hagyma

1 dl oliva olaj

kevés só

P1010013.JPG

A hagymát, répát, paszternákot feldaraboljuk. .a hagymát megpirítjuk az olajon, majd rádobjuk a zöldségeket. Megszórjuk a megmosott felaprított illatos rozmaringgal és kakukkfűvel, majd 5-6 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a megmosott feldarabolt cukkíniket is. Óvatosan megsózzuk, majd fedő alatt, kis lángon 15 percig pároljuk

Ráöntjük a kölest, és felengedjük a háromszoros mennyiségű vízzel. Ha felforrt, újra takarékra tekerjük a lángot, és hagyjuk, hogy a köles fedő alatt a fűszeres lé nagy részét magába szívja. Ezután elzárjuk a gázt, és 10 percet pihentetjük a kölest, amíg a maradék finom levet is megissza.

Addig elkészíthetjük a paradicsom salátát.

Elméletileg ezt is el lehet készíteni előző este, de ez a lehetőség nálunk nem működik, mivel reggelre biztosan eltűnne a hűtőből, és kezdhetném elölről az egészet.

A recept rém egyszerű:

A paradicsomokat megmosom, és egy kivételével mind felszeletelem, és tálba teszem. Felaprítom a megpucolt hagymát, és 1 evőkanál kivételével rászórom a paradicsomra. Hasonló sors vár a sok illatos oregano levélre, itt csak kb. 1 teáskanál marad ki a tálból. Meglocsolom oliva olajjal, sózom, össze keverem, és már mehet is a hűtőbe a tálalásig.

Az utolsó paradicsomot felvágom nagy cikkekre, a filéző késsel óvatosan meghámozom, ha sok a magja, azt is kiszedem, és apróra darabolom. A kimaradt hagymát és oreganot tovább aprítom egy kicsit, majd az egészet egy kis tálkába teszem, és egy teáskanál oliva olajjal átkeverem. Ebbe nem teszek sót!

Ez lesz a lányom adagja, így ezt nem teszem a hűtőbe. Az övét azért nem sózom, mivel a cukkínis kölesen lévő kevés só, bőven elég.

Én most panírozott halrudakkal tálaltam, de akár húsmentesen is megállja a helyét az ebédlőasztalon.

P1010021.JPG

Paradicsomszószos padlizsán, rizses libával

P1010009.JPG

Nem, kérem, nem elírás. Csirke helyett libahússal készítettem most ezt az ételt, mert szerettem volna más szárnyassal is kipróbálni.

 

 

Hozzávalók:

3 db kisebb padlizsán

2 kis fej hagyma

4 evőkanál sűrített paradicsom

2 gerezd fokhagyma

5 kis ág kakukkfű

3 nagy ág oregano

1 teáskanál gyümölcscukor

kevés só

A rizses libához:

1 kg libaszárnytő

kevés őrölt rozmaring

2 dl rizs

kevés olaj

4 dl víz

Először is a libaszárnytőt sóztam, és megszórtam egy kevés rozmaringgal, majd tepsibe fektettem őket, egy pohár (2 dl) vizet öntöttem alá, alufóliával letakartam, és irány a 200 fokra előmelegített sütő. Két órán át sütöttem letakarva, hogy párolódjon. Így ugyan nem lesz ropogós, de ha ül az étkezőasztalnál kisgyerek, - mint nálunk is - ő sem marad ki a finom falatokból.

A hagymát és a padlizsánt megtisztítottam, kisebb kockákra vágtam. Kevés olajon megfuttattam a hagymát, majd ráborítottam a padlizsánkockákat. Sóztam, kevés vizet öntöttem alá, és fedő alatt 5 percet pároltam. Ezalatt felaprítottam a megmosott kakukkfüvet és oregano leveleket, majd a paradicsompürével együtt a rotyogó hagymás padlizsánra öntöttem. Kevés gyümölcscukrot szórtam rá, és a fedőt visszatéve, 20 percig pároltam még fedő alatt, kis lángon.

Ezalatt elkészítettem a főtt rizst. Az átválogatott rizst olajon pár percet pirítottam, majd sóztam és kétszeres vízben megfőztem.

Mikor elkészült, összekevertem a paradicsomos padlizsánnal. Tálaláskor a libát lefejtettem a csontról, és a padlizsános rizskupacok mellé halmoztam. Házi csemege uborkával isteni finom.

Címkék: gomba paradicsom sajt padlizsán szárnyas rizs fűszer kakukkfű rozmaring cukkíni oregano liba szalámi tönkölyliszt köles fűszerolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaestarkony.blog.hu/api/trackback/id/tr405343642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása