Végre érik!

 

sült paradicsom1.JPG

Nem, nem a szőlő, hanem az a 70 tő paradicsom, amit az idén tavasszal elültettem a kertben, és aminek nagy része a tepsikben végzi, bugyborogva, fűszeresen illatozva, hogy majdan szószként kerüljön a pizzákra, spagettikra, vagy megkoronázza az egyszerű mezei melegszendvicseinket. Készül belőle paradicsomleves, házi ketchup, paradicsomos turmix, egyszóval minden, ami csak paradicsomból születhet.

sült paradicsom2.JPGHugh Fearnley-Whittingstall (Kapa, kasza, fakanál) neve áldassék az alapreceptért, amelyet egyik műsorának nézése közben kapartam le egy sajtcetlire, hogy aztán a magam fűszerimádó kedvére formáljam.

Immár harmadik éve készítem ezt a mennyei szószt a paradicsomérés idején, ami számomra felér egy hosszú távú örömünneppel.

Nézzék el nekem ezt az ömlengést, de este hét óta - momentán hajnali fél egy van - fűszeres illatfelhőben úszik a lakás, és ha csak egyszer is kipróbálják ezt a csodás illatorgiát, nem fognak tudni ellenállni neki a jövőben sem.

Elsőre kicsit macerásnak tűnik a sült paradicsomszósz receptje, de csak szemfényvesztés az egész. A recept egyszerű, a munka elhanyagolható - főleg ha a rabszolgamunkát átengedjük életünk párjának, és megvesztegetjük, egy isteni, házi szószos margarita pizza ajánlattal.

És most a további duma helyett itt a recept!

1,5 kg paradicsom (ha nem saját termés, akkor csakis piacról, idős bácsiktól, néniktől vásárolni, mert fontos a friss, jó minőségű alapanyag)

6 nagy gerezd fokhagyma
sült paradicsom3.JPG

3 kisebb ág zsálya

3 kisebb ág kakukkfű

6 nagy ág oregano

2 kis ág rozmaring

1 dl olaj (napraforgó)

 

A sütőt begyújtjuk 150 fokra.

A paradicsomokat alaposan megmossuk, és rusztikus darabokra vágjuk. Csak semmi fakszni, ahogy esik úgy puffan. Mehet bele levesesebb anyag is, de kerülhet bele lucullus paradicsom is. A többféle paradicsom, változatosabbá teszi a szószt.

A darabolt paradicsomot beleöntjük egy nagyobb tepsibe, majd a fűszernövényeket alaposan megmossuk, leveleiket egy nagy vágódeszkára tépkedjük, és nekiesünk egy termetes konyhakéssel. Ha elég aprónak ítéljük a végeredményt, rászórjuk az egészet a paradicsomra, - nekem most úgy kb 3 nagy maréknyi lett az aprított végeredmény - utána jöhetnek a fokhagymák. Az eljárás, csak annyiban különbözik, hogy aprítás előtt a kés lapját ráfektetjük a gerezdekre, és óvatosan rácsapunk. Miután így megtörtük egy kicsit őket, jöhet a durvára aprítás, és a paradicsomra szórás.

Ezután meglocsoljuk az olajjal a tepsi tartalmát, majd két kézzel jó alaposan összedolgozzuk a fűszereket a paradicsommal. Igen kérem, jól értették. A kis kacsójukkal alaposan nyomkodják meg a paradicsomokat, mintha hátmasszázst adnának a párjuknak.sült paradicsom4.JPG

Ha utálják a tocsogós részeket, hívják a gyerekeket, higgyék el, nekik nincsenek gondjaik az étel össze trutymákolásával. Az én 23 hónapos lányom sem aggódott egy percig sem. Vigyorogva élvezte a fröcsögő paradicsomot, és persze azonnal ellenőrizte a minőséget, mert pár falatot még a sütés előtt a szájába túrt.

Hiába, a munkát meg kell fizetni.

sült paradicsom5.JPGEzután mehet a tepsi a sütőbe, és úgy három-négy órára próbálják elfelejteni egy kicsit.

Nem fog menni...

Fél órán belül az illatok bekúsznak előbb a konyhába, majd átlengik az egész lakást.

Ilyenkor jobb ha főzünk egy finom zsályateát, és a konyhai illatokkal harmonizáló bögrével bevonulunk, hogy olvassunk pár oldalt egy jó könyvből.

sült paradicsom6.JPGHa lejárt a sütési idő, akkor hagyjuk kihűlni kissé a tepsi tartalmát, majd vesztegessük meg életünk párját, hogy passzírozza le helyettünk az illatos szószt. Ha kész, máris mehet kis dobozokban a mélyhűtőbe, de lehet leves-, vagy pizza alap, ketchup, öntet egy bolognai spagettihez. A felhasználhatósága végtelen.

Előnye, hogy egy cseppet sem macerás, házi, egészséges, és még a segédkező koboldok sem maradnak ki a csemegéből, hiszen akár 8 hónapos kortól ehetik.

 A fűszerezést lehet variálni, hiszen én is így tettem az alaprecepttel. Az egyetlen szabály, amit ne lépjenek át:

TILOS A FELHASZNÁLÁS ELŐTT SÓZNI!

Sót, csak a felhasználáskor tegyenek bele, mert különben a sütéskor egy vizes vacakot húznak ki a sütőből.

Akinek van bátorsága belevágni, ebbe a maratoni illat túrába, kérem írja meg pár sorban az eredményt.

Fűszerillatokban gazdag sütést mindenkinek! :)

sült paradicsom7.JPG

Címkék: kreatív konyha spagetti baba recept kert paradicsom fokhagyma zsálya fűszernövény sütés kakukkfű egyszerű rozmaring paradicsomszósz fagyasztás mélyhűtő babakonyha 8. hónap oregáno sült paradicsom frissen sült segéderő tepsis szósz kamrapolc fűszerillat sült paradicsomszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaestarkony.blog.hu/api/trackback/id/tr515405003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása