Végre érik!
Nem, nem a szőlő, hanem az a 70 tő paradicsom, amit az idén tavasszal elültettem a kertben, és aminek nagy része a tepsikben végzi, bugyborogva, fűszeresen illatozva, hogy majdan szószként kerüljön a pizzákra, spagettikra, vagy megkoronázza az egyszerű mezei melegszendvicseinket. Készül belőle paradicsomleves, házi ketchup, paradicsomos turmix, egyszóval minden, ami csak paradicsomból születhet.
Hugh Fearnley-Whittingstall (Kapa, kasza, fakanál) neve áldassék az alapreceptért, amelyet egyik műsorának nézése közben kapartam le egy sajtcetlire, hogy aztán a magam fűszerimádó kedvére formáljam.
Immár harmadik éve készítem ezt a mennyei szószt a paradicsomérés idején, ami számomra felér egy hosszú távú örömünneppel.
Nézzék el nekem ezt az ömlengést, de este hét óta - momentán hajnali fél egy van - fűszeres illatfelhőben úszik a lakás, és ha csak egyszer is kipróbálják ezt a csodás illatorgiát, nem fognak tudni ellenállni neki a jövőben sem.
Elsőre kicsit macerásnak tűnik a sült paradicsomszósz receptje, de csak szemfényvesztés az egész. A recept egyszerű, a munka elhanyagolható - főleg ha a rabszolgamunkát átengedjük életünk párjának, és megvesztegetjük, egy isteni, házi szószos margarita pizza ajánlattal.
És most a további duma helyett itt a recept!
1,5 kg paradicsom (ha nem saját termés, akkor csakis piacról, idős bácsiktól, néniktől vásárolni, mert fontos a friss, jó minőségű alapanyag)
6 nagy gerezd fokhagyma
3 kisebb ág zsálya
3 kisebb ág kakukkfű
6 nagy ág oregano
2 kis ág rozmaring
1 dl olaj (napraforgó)
A sütőt begyújtjuk 150 fokra.
A paradicsomokat alaposan megmossuk, és rusztikus darabokra vágjuk. Csak semmi fakszni, ahogy esik úgy puffan. Mehet bele levesesebb anyag is, de kerülhet bele lucullus paradicsom is. A többféle paradicsom, változatosabbá teszi a szószt.
A darabolt paradicsomot beleöntjük egy nagyobb tepsibe, majd a fűszernövényeket alaposan megmossuk, leveleiket egy nagy vágódeszkára tépkedjük, és nekiesünk egy termetes konyhakéssel. Ha elég aprónak ítéljük a végeredményt, rászórjuk az egészet a paradicsomra, - nekem most úgy kb 3 nagy maréknyi lett az aprított végeredmény - utána jöhetnek a fokhagymák. Az eljárás, csak annyiban különbözik, hogy aprítás előtt a kés lapját ráfektetjük a gerezdekre, és óvatosan rácsapunk. Miután így megtörtük egy kicsit őket, jöhet a durvára aprítás, és a paradicsomra szórás.
Ezután meglocsoljuk az olajjal a tepsi tartalmát, majd két kézzel jó alaposan összedolgozzuk a fűszereket a paradicsommal. Igen kérem, jól értették. A kis kacsójukkal alaposan nyomkodják meg a paradicsomokat, mintha hátmasszázst adnának a párjuknak.
Ha utálják a tocsogós részeket, hívják a gyerekeket, higgyék el, nekik nincsenek gondjaik az étel össze trutymákolásával. Az én 23 hónapos lányom sem aggódott egy percig sem. Vigyorogva élvezte a fröcsögő paradicsomot, és persze azonnal ellenőrizte a minőséget, mert pár falatot még a sütés előtt a szájába túrt.
Hiába, a munkát meg kell fizetni.
Ezután mehet a tepsi a sütőbe, és úgy három-négy órára próbálják elfelejteni egy kicsit.
Nem fog menni...
Fél órán belül az illatok bekúsznak előbb a konyhába, majd átlengik az egész lakást.
Ilyenkor jobb ha főzünk egy finom zsályateát, és a konyhai illatokkal harmonizáló bögrével bevonulunk, hogy olvassunk pár oldalt egy jó könyvből.
Ha lejárt a sütési idő, akkor hagyjuk kihűlni kissé a tepsi tartalmát, majd vesztegessük meg életünk párját, hogy passzírozza le helyettünk az illatos szószt. Ha kész, máris mehet kis dobozokban a mélyhűtőbe, de lehet leves-, vagy pizza alap, ketchup, öntet egy bolognai spagettihez. A felhasználhatósága végtelen.
Előnye, hogy egy cseppet sem macerás, házi, egészséges, és még a segédkező koboldok sem maradnak ki a csemegéből, hiszen akár 8 hónapos kortól ehetik.
A fűszerezést lehet variálni, hiszen én is így tettem az alaprecepttel. Az egyetlen szabály, amit ne lépjenek át:
TILOS A FELHASZNÁLÁS ELŐTT SÓZNI!
Sót, csak a felhasználáskor tegyenek bele, mert különben a sütéskor egy vizes vacakot húznak ki a sütőből.
Akinek van bátorsága belevágni, ebbe a maratoni illat túrába, kérem írja meg pár sorban az eredményt.
Fűszerillatokban gazdag sütést mindenkinek! :)