Szeretek sütni. Főként kenyereket és pizzákat, és igyekszem mindegyikbe belecsempészni valamilyen zöldfűszert.
Ma házikenyérre támadt kedvünk, nekifogtam, és természetesen az egyik fűszernövény ezen a héten az oregánó.
Hozzávalók:
40 dkg VitaMill Graham búzaliszt
20 dkg VitaMill Univerzális búzaliszt búzacsírával
1 dl tej
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
2,5 dl langyos víz
8 nagy levél zsálya
3 nagy ág oregánó levelei
Az élesztőt megfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A liszteket összekeverjük a sóval, majd mélyedést készítünk, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, majd kézzel, vagy géppel kidagasztjuk, attól függően, hogy van-e gépünk, vagy esetleg kedvünk. Közben hozzáadagoljuk a vizet.
Mivel ma kissé sűrű napom volt, így a gépre kellett szavaznom, pedig kézzel sokkal jobb móka.
10 perc gépi munka után lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és a megmosott apróra vágott fűszerleveleket beledolgozzuk jó alaposan.
Kilisztezzük a kelesztőtálat, és visszatesszük a fűszeres kenyértésztát. lefedjük, és kb. 20-25 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Kelesztés után még egyszer átgyúrjuk a tésztát, majd a szilikonos sütőpapírral borított lemezre tesszük.Bevágjuk egy kissé a tetejét, bekenjük vízzel, majd az előmelegített sütőbe toljuk.
35-40 perc sütés után kivesszük, rácsra tesszük, újra bekenjük vízzel, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni.