Az utóbbi napokban a kapor és a fáradtság kiütéssel győzött felettem, de most itt az ideje a visszavágónak.
Eddig főztem, savanyítottam és dunsztoltam, most végre kiélvezem a munka hozományát.
Jöhetnek a receptek és a kajálás!
Salátaleves hidegen és forrón.
Hozzávalók:
1 nagy fej saláta
3 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor kapor
1 tk édes pirospaprika
3/4 liter tej
1,5 liter víz
só
10 db tojás
kevés olaj
citromlé a tálaláshoz
A saláta leveleit alaposan megmosom és egy nagy fazékba tépkedem, nagyobb darabokra. 2 dl vizet öntök alá, megsózom, megszórom az apróra vágott fokhagymával és alágyújtok.
Amíg lassan összeesik a saláta, hozzáteszem az apróra vágott kaprot, és megszórom a pirospaprikával is.
Ha a salátalevelek összeestek, felöntöm a tejjel és a vízzel, és összeforralom a levest, és elzárom alatta a gázt.
Közben a 10 tojást villával felverem, és enyhén sózom, majd kevés olajon megsütöm, rántottának. Ha megsült, a fakanállal nagyobb darabokra vágom, és a felforralt levesbe teszem. Tálaláskor a tányérba mert leveshez, ízlés szerint citromlevet adunk.
Melegen is fogyasztható, de ha hagyjuk kihűlni, és hűtőbe dugjuk, a meleg napokon kiváló hűsítő finomság.
Gyerkőcöknek 1 éves kor felett fogyasztható, mivel tejet tartalmaz.