a nyári melegre való tekintettel, ma a citromfüvet italokhoz használtam. Mindkét hőmérsékletű variációt leteszteltük, és sikeresen vették az akadályokat.
A hideg variáció a páromnál, és a lányomnál aratott osztatlan sikert, míg a meleg változat inkább nekem ízlett, bár a lányom mindkét oldalról örökölte az ízlését, hiszen a teásbögrémbe is jócskán belekortyolt.
Íme a két variáció!
I. Jeges citromfüves, mentás limonádé
Hozzávalók:
Menta és citromfű levelek, megmosva
1 citrom, megmosva
Gyümölcscukor
Víz
Az illatos, aromás leveleket a kancsóba dobtam, a citrom héját vékonyan meghámoztam, majd a kicsavart levével együtt a kancsóba borítottam. Rászórtam a gyümölcscukrot, majd egy kissé megtörtem a leveleket. Ezt akár egy fakanál nyelével is meg lehet oldani. Fel lehet önteni ásványvízzel, akár buborékossal is, attól függően, mivel szeretjük. Én most a szénsavmentes változatot készítettem, mivel gyerek van a háznál, és mindenbe bele kell ütnie a pici orrát, amit a nagyok fogyasztanak.
Ha nincs pici gyerek, akkor tovább tuningolható pár jégkockával, vagy akár a hűtőbe is tehetjük, és lehűthetjük fogyasztás előtt.
II. Forró citromfűtea, szirupban eltett gyömbérrel.
Hozzávalók:
pár szelet cukorszirupban eltett gyömbér (ha nincs, jó a friss gyömbérszelet is)
Citromfűlevelek, alaposan megmosva
A leveleket és a gyömbért, kevés sziruppal kancsóba tesszük, és felöntjük forrásban lévő vízzel. Pár perc és fogyasztható.
Most, hogy befejeztem az írást és a feltöltést, már csak a kiürült kancsók állnak az asztalon. :)
Aki édesen szereti, várja meg amíg langyosra hűl, és mézzel, citromlével ízesítheti.
a szombati szöszmolyban pedig érkezik a beígért sütemény receptje is!