rozmaring2.JPG

A Földközi-tenger mellékén honos, a korai mediterrán kultúrákban már ismert. Pannónia örökségeként vették át a honfoglaló magyarok. Európa szerte ismert volt a "Magyar Királyné vize" (Aqua Reginae Hungariae) melyet sebfertőtlenítésre és illatosításra egyaránt alkalmaztak.

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, örökzöld, illatos félcserje.

az örökzöld bokor 0,5-2,0 méter magasra megnő, dúsan elágazik, ágai gyengék, hamuszürke színűek. Kétajkú pártája halványkék, vagy fehér színű, az alsó ajak középső lemeze igen nagy, lecsüngő. Termése két termőlevélből alakult. a levelek2-3 cm hosszúak 2-3 mm szélesek, bőrneműek, nyeletlenek, szélükön erősen lefelé hajlottak, zöldesszürke színűek.

Szaporítása a kb. 15 cm-es hajtáscsúcs alkalmas. az alsó levelek levágása után, nyirkos homokba dugva gyökereztessük. Ha gyökeret eresztett, cserépbe, vagy szabad földbe kiültethető, ha már elmúltak a fagyos időszakok.

A levelet virágzáskor,vagy közvetlenül utána szedjük, és árnyékos helyen szárítjuk

A drogok (Rosmarini folium, Rosmarini flos) illóolajat (eukaliptol, borneol), szaponint, cseranyagot, nikotinsavat tartalmaznak. Kámforra emlékeztető illata, keserű aromás íze van. A virágot teakeverékek aromásítására használják, a levélből készült forrázatnak szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó görcscsillapító hatása van.

Fűszerként nagyon sokrétű a felhasználhatósága. Zöldséges húsleveseket éppen olyan jól ízesíthetünk vele, mint rántottát, omlettet, bárányételeket, rostonsülteket (szárnyas és vadpecsenye). De tökéletesen megállja a helyét a nyári gyümölcssalátáinkban és gyümölcsitalainkban is.

Címkék: leves saláta gyümölcs ital bárány tojás virág főzés tea hús kert fűszernövény fűszer étvágyfokozó

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaestarkony.blog.hu/api/trackback/id/tr285369652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása