Mivel idén kissé elburjánzott a fűszerkert sarkában a tárkonyom, így most ollót ragadtam rá, és gyorsan eltettem télire néhány kisebb üveggel. Így idén meglephetem vele édesapámat is, aki nagyon szereti, és szinte bármilyen levesben szívesen fogyasztja.
Hozzávalók:
néhány kisebb üveg elmosva
olló
tárkony
ecet
jól jöhet még:
+4 kéz (ebből kettőnek a hátráltatás a fő feladata)
Én most a befőttes üveg készletemből előbányásztam három kisebb üveget, amiben előzőleg sűrített paradicsom volt, és alaposan újra kimostam mindegyiket.
Gondosan megnyírtam a tárkonybokraimat - kb. 10-15 centiméteres hajtásokat vágtam -, alaposan megmostam a hajtásokat, majd leitattam róluk a vizet és egy kicsit száradni hagytam őket.
Ezután a hátráltató segéderő begyömöszölte apró kezeivel az üvegekbe a leveleket, majd némi segítséggel felöntötte őket ecettel. Nekem most 20 % ecetem volt itthon, de gyengébb változattal is ugyanolyan finomra el lehet készíteni.
Pár hétig érlelem a kamra polcán, majd Karácsony előtt csak díszíteni kell az üveget és a fedőt, és már mehet is 1-2 üveggel a fa alá.
Melegen ajánlom: raguleveshez, bableveshez, -főzelékhez, krumplifőzelékhez, salátaöntetbe.