oregano2.JPG

Már az ókori görögök is gyógyászati célokra használták. Európában honos, nálunk napos, cserjés helyeken, erdei vágásokban terem.

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, illatos, évelő növény.

Szára 40-60 cm magas, felső részén elágazó, vörös, vagy barnásvörös, fedő- és mirigyszőrökkel borított. Levelei keresztben, átellenesen állnak, 3-5 cm hosszúak, tojásdadok, a csúcsuk felé hegyesedők, ép szélűek, mirigyesek.Virágzata sokágú bog. A virágok kicsik, pirosasak, álernyőt képeznek, és egész nyáron át nyílnak. Termése makkocska.

Szaporítása magról és tőosztással egyaránt lehetséges.A napos fekvésű helyeket kedveli.

A növény virágos hajtásának felső, maximum 40 cm hosszú részét kell gyűjteni, árnyékban szárítani. A beszáradási aránya 3:1

A drog (Origani herba) határozottan illatos, kissé a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Íze aromás, kissé kesernyés. Tartalmaz Illóolajat, csersavat, keserűanyagot és gyantát.
.

Teája köhögéscsillapító, étvágyjavító és idegnyugtató hatású.

Főként a görög és az olasz konyha kedvelt fűszere. Használhatjuk bármilyen paradicsomos ételhez, de akár sajtos húsokhoz, tésztákhoz, halételekhez is. Ízesíthetünk vele leveseket, főzelékeket, de töltelékekhez is kiváló.

Címkék: leves saláta tea hal hús kert paradicsom sajt tészta főzelék pizza fűszer oregano idegnyugtató étvágyjavító

A bejegyzés trackback címe:

https://borokaestarkony.blog.hu/api/trackback/id/tr785342655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása