Lehet, hogy elsőre kissé furának tűnik, de a lestyán aromája a petrezselyem és a zeller között van, így tökéletesen megállja a helyét ebben a finom, gyors, hűs, nyári levesben.
Hozzávalók:
5 nagy paradicsom
1 nagy kígyóuborka
1 fej hagyma
szikkadt kenyér
4 ek balzsamecet
8 ek olívaolaj
1 kis csokor lestyánlevél
2 gerezd friss fokhagyma
só
víz
A paradicsomot, az uborkát, a hagymát és a kenyeret feldarabolom. Nem kell túl apróra, hiszen amúgy is a turmixgépben végzi. Én most a kígyóuborka helyett másfajta uborkát használtam, mert megmaradt egy pár darab a kovászolásra szánt uborkákból. A hagyma mellé pedig felaprítottam a zöldhagymáink szárát is, hogy ne vesszenek kárba. Egy nagy tálba halmozom az egészet, és meglocsolom a balzsamecettel és az olívaolaj felével.
Pár órára hűtőbe dugom, majd jöhet a turmix. Hozzáadom a megmosott, lecsepegtetett lestyánleveleket, a fokhagymát, és a maradék olajat. Ha szükséges, sózom és egy kevés vízzel felöntöm.
Tálalásig a visszateszem a hűtőbe.